Blog in Ukrainian

Як Brexit впливає на положення студентів у Великій Британії?

університети Великобританії для українських студентів
Brexit став найпопулярнішою темою для обговорення з 2019 року, а також явищем, яке породило безліч думок та питань у громадян Європи, включаючи нинішніх чи майбутніх студентів у Великій Британії.


Британський уряд створив схему поселення ЄС громадян після Brexit (settled та pre-settled). Мета схеми – забезпечити права європейських громадян продовжувати жити, працювати чи навчатися у Великій Британії після Brexit. З 1 серпня 2021 року громадяни ЄС, ЄЕЗ та Швейцарії та члени їхніх сімей, на яких не поширюються угоди про вихід з ЄС, більше не матимуть права на фінансову підтримку для навчання у бакалавраті та майстрі, а також на кредити Student Finance England для курсів . починаючи з 2021/22 навчального року та пізніше.

Загалом ця схема поширюється на тих, хто:
• проживали у Великій Британії до 31 грудня 2020 року та користувалися своїм правом на проживання відповідно до законодавства ЄС, Угоди про ЄЕЗ або Угоди про вільне пересування осіб
• продовжують жити у Великій Британії після 31 грудня 2020 р.

Згідно з офіційним сайтом уряду Великобританії, існує два типи реєстрації для отримання нового імміграційного статусу:
• Статус SETTLED – поширюється на громадян Європи та членів їхніх сімей, які проживають у Великій Британії не менше 5 років;
• Статус PRE-SETTLED — застосовується до тих, хто проживав у Великій Британії менше 5 років до 30 червня 2021 року.


Якщо ви хочете подати заяву до університету та отримати студентський кредит від національної організації Student Finance England, ви повинні мати статус Pre-settled або Settled та прожити у Великій Британії або ЄС не менше 3 років. Якщо у вас є один із цих типів статусу, ви можете продовжити або почати навчання і навіть працювати у Великій Британії. Крім того, ви маєте право на доступ до системи медичного та соціального забезпечення Великобританії.

До закінчення 5 років, поки ваш статус PRE-SETTLED активний, ви повинні подати заяву на статус SETTLED - постійне проживання, яке не буде надано автоматично.