Blog in Ukrainian

Як українські біженці можуть залишатися у Великобританії?

дедлайн лондонского столичного університету
З початку конфлікту в лютому з України поїхали майже 3,5 мільйона людей. Більшість знайшли притулок у сусідніх країнах, але інші бажають подорожувати далі до таких країн, як Великобританія, яка вже видала понад 6000 віз українцям.

Українські біженці оплачуватимуть навчання в англійських університетах так само, як і вітчизняні студенти, 9250 фунтів стерлінгів на рік – замість значно вищих міжнародних зборів – і матимуть право на студентські фінанси (допомога для студентів, наприклад, позики та гранти).

Студентське фінансування — це організація, яка надається у формі державної позики, яка оплачує вартість навчання в університеті. Є два види кредитів. Перший – це позика на оплату навчання, яка покриває вартість академічного курсу та надходить безпосередньо до університету. Другий — це кредит на обслуговування, який зазвичай використовується на основні потреби, включаючи проживання, проїзд та харчування.

Українські біженці, які мають право на перебування у Сполученому Королівстві за однією зі схем міністерства внутрішніх справ, не будуть зобов’язані відповідати «правилу останнього трьох років проживання» для підтримки студентів, що зазвичай є однією з головних умов для громадян, які не є громадянами Великобританії. .

Згідно з офіційним веб-сайтом уряду Великобританії, існує три типи вибору статусу для українських біженців:

1. Українська сімейна схема - Ви українець і у вас є сім’я у Великобританії.
Українська сімейна схема дозволяє членам сімей громадян Великобританії, резидентів Великобританії та деяких інших осіб відвідувати або залишатися в Сполученому Королівстві.
Навіть діти, які подорожують з членом сім’ї, повинні подавати окрему заяву.
Подати заявку абсолютно безкоштовно.
Ви можете жити, працювати та навчатися у Сполученому Королівстві, а також матимете доступ до державних коштів

Щоб подати заявку на участь у програмі «Сімейна програма України», необхідно:
подати заявку на приєднання або супроводження члена сім’ї, який проживає у Великобританії
бути українцем або членом сім'ї громадянина України, який подає заявку на участь у схемі, щоб приєднатися до найближчого члена сім'ї, який проживає у Великобританії
проживали в Україні на або безпосередньо до 1 січня 2022 року (навіть якщо ви покинули Україну)

Ви можете подати заявку, якщо ви вже прибули до Великобританії та відповідають наведеним вище вимогам.

2. Схема спонсорства в Україні (Дім для України) Ви українець і у вас немає сім'ї у Великобританії
Громадяни України та їхні сім’ї можуть подорожувати до Великобританії за схемою спонсорства України, якщо у них є визнаний спонсор за схемою «Дім для України», який може запропонувати житло принаймні на шість місяців.

Подати заявку абсолютно безкоштовно.

Ви можете жити, працювати та навчатися у Сполученому Королівстві, а також матимете доступ до державних коштів.

Щоб подати заявку на участь у програмі спонсорства в Україні, ви повинні бути українцем або найближчим членом сім’ї громадянина України, а також:

18 років і старше на дату подання заявки
віком до 18 років і подавши заявку разом зі своїми батьками чи законними опікунами, або щоб приєднатися до них у Великобританії
 проживали в Україні на або безпосередньо до 1 січня 2022 року (включаючи тих, хто зараз покинув Україну)
перебувати за межами Великобританії
мати відповідного спонсора з Великобританії

Щоб відповідати вимогам для схвалення в якості спонсора, ви повинні:
1. Бути старше 18 років
2. Перебувати у Великобританії;
3. Мати принаймні 6-місячний дозвіл на перебування у Великобританії
4. Надайте один документ, що посвідчує особу (паспорт Великобританії, ірландський паспорт або паспортна картка
Біометричний дозвіл на проживання, проїзний документ біженця тощо)
5. Підтвердіть, що ви можете надати житло на термін принаймні 6 місяців у Великобританії;

3. Схема розширення в Україні Ви українець і вже перебуваєте у Великобританії
Якщо ви українець або член сім’ї українця, ви можете подати заявку на участь у програмі розширення в Україні. Якщо у вас був дозвіл на перебування у Великобританії до 18 березня 2022 року, ви можете подати заявку. Якщо ваше право на перебування закінчився 1 січня 2022 року або пізніше, ви також можете подати заявку.
Якщо ви хочете зберегти свою нинішню візу, вам варто подумати про перехід на українську схему продовження. Цей маршрут наразі не веде до поселення, а це означає, що будь-який час, проведений у Великій Британії за цією візою, не може бути зарахований до заяви на безстрокову відпустку для перебування у Великій Британії в майбутньому.

Ви можете перебувати у Великобританії до 3 років.

Подати заявку можна безкоштовно.

Уряд також підтвердив, що англійські навчальні заклади зможуть отримати доступ до 4 мільйонів фунтів стерлінгів у фінансуванні протягом 2022-23 років від Офісу у справах студентів для фінансової підтримки українських студентів, які навчаються в країні.
Сектор вищої освіти Великобританії може відігравати важливу роль у забезпеченні того, щоб громадяни України, навчальні заклади та культурний капітал могли не лише пережити цю кризу, а й стати сильнішими.