Blog in Romanian

Cum pot rămâne refugiații ucraineni în Marea Britanie?

clasamentul universități metropolitane din Londra
De când a început conflictul în februarie, aproape 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina. Majoritatea și-au găsit adăpost în țările vecine, dar alții sunt dispuși să călătorească mai departe în țări precum Marea Britanie, care a oferit deja peste 6.000 de vize pentru ucraineni.

Refugiații ucraineni vor plăti aceeași taxă de școlarizare ca și studenții locali la universitățile engleze, 9.250 GBP pe an – spre deosebire de taxele internaționale semnificativ mai mari – și vor fi eligibili pentru finanțarea studiilor (cum ar fi împrumuturi și granturi).

Student Finance este organizația care vine sub forma unui împrumut de stat care plătește costul taxelor de școlarizare universitare. Există două tipuri de împrumuturi. Primul este un împrumut pentru taxa de școlarizare, care acoperă costul cursului academic și merge direct la universitate. Al doilea este un împrumut de întreținere, care este de obicei folosit pentru nevoi de bază, inclusiv cazare, călătorii și mâncare.
Refugiații ucraineni care se califică pentru a rămâne în Marea Britanie în cadrul uneia dintre schemele oferite Ministerului de Interne nu vor fi obligați să îndeplinească „regula de rezidență pentru ultimii trei ani” ca sa obţină creditele oferite studenților, care este de obicei una dintre principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească studenţii care nu au cetaţenia Marii Britanii. .

Potrivit site-ului oficial al guvernului Regatului Unit, există trei tipuri de opțiuni de statut pentru refugiații ucraineni:

1. Schema familie din Ucraina -Ești ucrainean și ai familie în Marea Britanie.
Schema familie din Ucraina permite membrilor familiei cetățenilor britanici, rezidenților Marii Britanii și altor persoane să viziteze sau să stea în Marea Britanie.
Chiar și copiii care călătoresc cu un membru al familiei trebuie să depună o cerere separată.
Aplicarea este complet gratuită.
Veți putea trăi, lucra și studia în Marea Britanie, având și acces la fondurile guvernamentale

Pentru a aplica la Schema de familie din Ucraina trebuie să:
  • solicitați să vă alăturați sau să vă însoțiți membrul familiei din Marea Britanie
  • fiţi ucrainean sau membru de familie al unui cetățean ucrainean care solicită programul de a se alătura unui membru al familiei apropiate din Marea Britanie
  • ați locuit în Ucraina la sau imediat înainte de 1 ianuarie 2022 (chiar dacă ați părăsit acum Ucraina)

Puteți aplica dacă ați ajuns deja în Marea Britanie și îndepliniți cerințele de mai sus

2. Schema de sponsorizare a Ucrainei (case pentru Ucraina) - Sunteți ucrainean și nu aveți familie în Marea Britanie
Cetățenii ucraineni și familiile lor pot călători în Marea Britanie prin intermediul Schemei de sponsorizare a Ucrainei dacă au un sponsor recunoscut în cadrul Schemei Case pentru Ucraina care poate oferi locuință pentru cel puțin șase luni.

Aplicarea este complet gratuită.

Veți putea trăi, lucra și studia în Regatul Unit, având și acces la fondurile guvernamentale.

Pentru a aplica la Schema de sponsorizare a Ucrainei, trebuie să fiți ucrainean sau membrul apropiat al familiei unui cetățean ucrainean și:
  • 18 ani sau mai mult la data cererii
  • sub 18 ani și solicitați împreună cu părintele sau tutorele legal sau să vă alăturați acestora în Marea Britanie
  •  aţi locuit în Ucraina la sau imediat înainte de 1 ianuarie 2022 (inclusiv cei care au părăsit Ucraina)
  • sunteţi în afara Marii Britanii
  • aveşi un sponsor eligibil din Marea Britanie

Pentru a îndeplini cerințele şi pentru a fi aprobat ca sponsor trebuie să:
1. Aveţi peste 18 ani
2. Să aveţi sediul în Marea Britanie;
3. Să aveți permisiunea de cel puțin 6 luni pentru a fi în Marea Britanie
4. Furnizați un document de identificare (Pașaportul Marii Britanii, Pașaport irlandezt, Permis de ședere biometric, document de călătorie pentru refugiați etc.)
5. Confirmați că puteți oferi cazare pentru o perioadă de cel puțin 6 luni în Marea Britanie;

3. Schema de extindere pentru Ucraina - Sunteți ucrainean și vă aflați deja în Marea Britanie
Dacă sunteți ucrainean sau un membru al familiei unui ucrainean, puteți aplica pentru Schema de extindere pentru Ucraina. Dacă ați avut permisiunea de a rămâne în Martea Britanie până la 18 martie 2022, puteți aplica. Dacă dreptul dvs. de ședere a expirat la sau după 1 ianuarie 2022, puteți, de asemenea, să aplicați.
Dacă doriți să vă păstrați viza actuală, ar trebui să vă gândiți să treceți la Schema de extindere pentru Ucraina. Această rută nu duce în prezent la statutul de reşedinţă, ceea ce înseamnă că orice timp petrecut în Marea Britanie cu această viză nu poate fi luat în calcul pentru o cerere de obţinere a statutului de reşedinţă pentru o perioadă nedeterminată în Marea Britanie în viitor.

Puteți rămâne în Marea Britanie până la 3 ani.

Aplicarea este gratuită.

Guvernul a confirmat, de asemenea, că instituțiile engleze vor putea accesa fonduri de 4 milioane de lire sterline în anii 2022-23 pentru a sprijini financiar studenții ucraineni care studiază în țară.
Sectorul învățământului superior al Marii Britanii poate juca un rol important în a se asigura că cetățenii, instituțiile de învățământ și capitalul cultural al Ucrainei nu numai că pot supraviețui acestei crize, ci și deveni mai puternice.