Blog in Romanian

Schimbările aduse legii privind Schema de Extindere Ucraineană

Schimbările aduse legii privind Schema de Extindere Ucraineană (Schema de prelungire a şederii în Marea Britanie pentru ucraineni şi familiile lor) au intrat în vigoare pe 17 iulie 2023. Conform noilor reguli:

  • Solicitanţii care au avut un viză validă pentru Marea Britanie în orice perioadă între 18 martie 2022 şi 16 noiembrie 2023 (durata vizei nu trebuie neapărat să acopere întreaga perioadă) pot depune o cerere pentru Schema de Extindere Ucraineană până la 16 mai 2024.

  • Schema se aplică tuturor celor care deţin vize britanice, cum ar fi viza pentru lucrători sezonieri (Tier 5), viză de turist (Standard Visitor) sau viză de muncă (Skilled Worker). Trecerea de la Homes for Ukraine sau Schema de Familie Ucraineană la Schema de Extindere Ucraineană nu mai este permisă.

  • Solicitanţii trebuie să fie totuşi în Marea Britanie pentru a depune cererea pentru Schema de Extindere Ucraineană.

  • Timpul de aşteptare pentru o decizie privind cererea de extindere variază de la câteva zile până la 6 luni, uneori poate fi mai lung. Rata de respingere în prezent este de 10,5% (la data de 11 iulie 2023).

  • Solicitanţii care aşteaptă o decizie privind prelungirea trebuie să respecte regulile vizei lor iniţiale. De exemplu, pentru persoanele cu viză de turist sau viză de muncă sezonieră, aceasta înseamnă interdicţia de a lucra, de a închiria locuinţe pe termen lung, de a avea acces la ajutoare sociale şi asistenţă medicală gratuită, precum şi de a beneficia de ajutor pentru persoanele fără adăpost.

Vă rugăm să consultaţi pagina oficială a Schemei de Extindere Ucraineană (https://www.gov.uk/guidance/apply-to-stay-in-the-uk-under-the-ukraine-extension-scheme) pentru mai multe informaţii detaliate.

Regulile şi condiţiile pentru depunerea cererii în alte scheme "ucrainene" - Schema Homes for Ukraine sau Schema de Familie Ucraineană - RĂMÂN NESCHIMBATE. Aceste scheme sunt în vigoare şi nu au date stabilite pentru încheierea depunerii cererilor. În plus, nicio viză "ucraineană" nu poate fi prelungită după 3 ani de şedere şi nu conferă dreptul de a obţine statutul de rezident permanent în Marea Britanie.