Blog in Romanian

Cum afectează Brexit-ul situaţia studenţilor în UK?

taxele pentru masterat administrarea afacerii ale universității metropolitane din Londra pentru studenții internaționali
Brexit-ul a devenit cel mai popular subiect de discuţie din anul 2019, dar şi fenomenul care a generat multe gânduri şi întrebări în rândul cetăţenilor europeni – inclusiv actualii sau viitorii studenţi în UK.

Guvernul Britanic a creat o schemă de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului (settled şi pre-settled) cetățenilor UE post-Brexit. Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască, muncească sau să studieze în Marea Britanie post-Brexit. Începând cu 1 august 2021, cetățenii UE, SEE și elvețieni și membrii familiei acestora care nu sunt acoperiți de acordurile de retragere nu vor mai fi eligibili pentru sprijin financiar pentru studii universitare și postuniversitare și împrumuturi de la Student Finance England pentru cursurile care încep în anul universitar 2021/22 sau ulterior.

În general, această schemă îi acoperă pe cei care:
• au locuit în UK până la 31 decembrie 2020 și și-au exercitat dreptul de ședere în temeiul dreptului UE, al Acordului SEE sau al Acordului privind libera circulație a persoanelor
• continuă să locuiască în Marea Britanie după 31 decembrie 2020.


Există două tipuri de înregistrare pentru noul statut de imigrare, conform website-ului oficial al Guvernului din UK:
•Statutul SETTLED – se aplică cetățenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora care au minimum 5 ani de reşedinţă în Marea Britanie;
•Statutul PRE-SETTLED – se aplică celor care nu au minimum 5 ani de reşedinţă în Marea Britanie până la data de 30 iunie 2021.


Dacă doreşti să aplici la universitate şi să obţii un credit pentru studii de la organizaţia Student Fnance England trebuie neapărat să ai statutul pre-settled sau settled obţinut şi să locuieşti cel puţin ultimii 3 ani in UK sau în UE. Dacă ai unul din aceste tipuri de statut poţi continua sau începe studiile şi chiar să mun în UK. Pe lângă acestea, beneficiezi şi de dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii.

Înainte ca cei 5 ani, cât este activ statutul tău de PRE-SETTLED, să expire, trebuie să aplici pentru statutul de SETTLED – de şedere continuă, care NU va fi acordat automat.